Wat is een brandwacht?

De vraag wordt dikwijls gesteld: wat is een brandwacht? In deze blog krijgt u antwoord op deze vraag. Tevens wordt er ingegaan op het belang van de brandwachten en het verschil tussen een Rijksgediplomeerde brandwacht en Industrieel Brandwacht.

Wat is een brandwacht?

De vraag wordt dikwijls gesteld: wat is een brandwacht? In deze blog krijgt u antwoord op deze vraag. Tevens wordt er ingegaan op het belang van de brandwachten en het verschil tussen een Rijksgediplomeerde brandwacht en Industrieel Brandwacht.

Wat is een brandwacht?

De taakuitvoering van de brandwacht is met één woord samen te vatten: risicobeperking. U heeft de verantwoordelijkheid om de veiligheid van mens en dier te waarborgen. 

De brandwacht heeft de verantwoordelijkheid om de veiligheid van mens en dier te waarborgen.

Specifieke taken die onder het beroep van een brandwacht vallen zijn: het geven van voorlichting, uitvoeren van (gas)metingen, brandpreventie, brandbestrijding en toezicht op veiligheid en vergunningen.

brandwacht vacatures

Wat is het verschil tussen een Rijksgediplomeerde Brandwacht en Industrieel Brandwacht?

‘Wat is een brandwacht’ is niet de enige veel gestelde vraag. Ook over het verschil tussen een Rijksgediplomeerde Brandwacht en Industrieel Brandwacht heersen nog wel eens onduidelijkheden.

Een Rijksgediplomeerde brandwacht is specifiek opgeleid voor het voorkomen van brand of het bestrijden van brand. Een Industrieel Brandwacht daarin tegen is specifiek opgeleid om ingezet te worden in de petrochemische industrie. Een Industrieel Brandwacht is bijvoorbeeld nodig bij onderhoudswerkzaamheden. Een Industriële brandwachter doorloopt deels een andere loopbaan dan een Rijksgediplomeerde brandwacht.

Veiligheid waarborgen

Veiligheid is voor heel veel mensen erg vanzelfsprekend. Echter schuilt er in iedere hoek een ongeluk. Met name op een risicovolle werkvloer ligt er gevaar op de loer. Als brandwachter heeft u daarom de verantwoordelijkheid om de veiligheid voor de burgers, de werknemers en de eventuele omstanders te verhogen. Ook dient u als brandwacht toezicht te houden op de naleving van de wet- en regelgeving. Ongevallen worden hiermee voorkomen.

Treden er calamiteiten op? Denk hierbij aan (bewuste) brandstichting. Dan moet u de aanwezigen in veiligheid brengen en het gebouw snel ontruimen. Tevens dient u als brandwacht professionele hulp in te schakelen en indien nodig moet u beginnen met eerste hulp verlenen. Zodoende redt u levens en voorkomt u verdere escalatie. 

Medewerkers gezocht?

Flexoel helpt u graag bij het vinden van de geschikte kandidaat. Wij leveren gemotiveerde en gedisciplineerde werknemers die passen binnen uw bedrijf. Kwaliteit. Daar staan wij voor.

Vind ook uw nieuwe baan bij Flexoel!

Is het beroep brandwacht iets voor u? Of bent u op zoek naar een andere nieuwe uitdaging? Flexoel helpt u graag bij het vinden van de baan die bij u past. Schrijf u vandaag nog in.